Sunday, January 5, 2014

Follow your dreams. Follow your heart.

Assalamualaikum.
Selamat tahun baru 2014.

Setiap tahun terasa macam tak ada yang berubah sebab setiap tahun still kat universiti and study and study and research and research sampai muntah. Sampai dah give up, sampai dah rasa nak jadi pejual karipap. Easy money. Ok what will be written today is about following your dreams. Believe me everyone have childhood dreams. Same goes to me. I wanna be a pilot, lawyer, power rangers, and etc. hahah funny sara =.= But when I grow up i realize that i didn't fulfill my childhood dreams, what am I doing huh? Fulfill other people dreams. Kenapa aku cakap camni. One example. You wanna be an owner of a nasi lemak restaurant, due to difficulty you find that working as the worker in nasi lemak restaurant is more easier. Without realizing you are fulfilling the dream of other people to have nasi lemak restaurant. Instead of "RESTORAN NASI LEMAK SARA" it become "RESTORAN NASI LEMAK SARIPAH". If you understand what I mean. 

Perkara yang mebezakan kita dengan orang lain, keberanian, usaha untuk mencapai azam kita or impian kita. Even impian tu impian kecil. Do it with full courage. Sebab hasilnya nanti kita tak tahu. At least we try. Cause in the end if you didn't try to fulfill and let it go just like that, regret will follow you along the life. Satu masalah nya adalah takut gagal. yeah Kita tahu sekali jatuh bukan senang nak bangun balik. Sebab tu kita kena cari mak, ayah, kawan, saudara, boyfriend, suami, and etc yang sanggup jatuh bangun dengan kita. Jangan nanti kita jatuh dia lari dulu, haruslah diterajang manusia sebegitu dari hidup kalian seawal mungkin ok? Remember, when we build connection with other, you are rich. boleh pakai ke ayat ni??? Bantai la. Amek contoh kalau "RESTORAN NASI LEMAK SARA" tak ada pelanggan and sedara mara pun tak ada nak datang makan kau tak untung. Nampak? The importance of connection with people.

Hidup ni mudah. Kadang-kadang kita yang merumitkan segala benda. Dengar cakap orang la ape la. "NANTI ORANG KATA APA PULAK?" Ok biarlah ape orang nak kata. Bukan kau duduk 24 jam dengan diorang. People will talk about you even you are good or bad. Betul kan? Kadang-kadang orang yang kata tu tak ada kerja. So bagi la diorang kerja, Maybe childhood dream dia nak jadi "PENGATA ORANG". Simple kan? Pekak kan telinga and kuat. Hasilnya kau akan nampak nanti. Being judgmental will not make you better than other.  

Mungkin ada orang jugak rasa dia dah buat macam-macam but still tak ada hasil. Meh cek pulak connection dgn tuhan. Sembahyang cukup tak 5, bersangka baik tak dengan Dia. Cek balik, buat cek list. Jadi baik ni bukan hari ni nak baik esok jadi malaikat. Pelan-pelan la. Yang penting berkekalan. Jangan show off plak kalau dah jadi baik ni. Orang akan nampak sendiri no worry guys:) Rezeki tu kat tangan Allah. Tak minta tak dapat. Allah suka kita mintak kat dia, tapi kita ni sombong. Ok terasa jugak hahaha

Holding your past wouldn't give anything to you. Believe me, cause I'm one of the person who have been there. When you are living with your past, you will hurt. FACT. Sebab semua orang berubah. Biarkan masa lalu tu jadi memori. Yang indah simpan la buat kenangan. Yang pahit buat sakit hati, ingat jadi teladan je, yang lebih-lebih tu jangan ngada-ngada nak kitar semula nak ingat-ingat nak feeling-feeling. Campak kat tempat pelupusan sampah. Sebab kau ada masa depan yang kau boleh create memori lg best. 

For me, aku nak habiskan degree tahun ni. No matter what happen. I'll try to do it with flying colours. Maybe boleh publish research or pegi conference. Who knows right rezeki. After that too many thing that I will do. My heart say go for travel, hosting, writing, photography and business. Yeah I'll try to pursue with my dreams. Sambung belajar? Belum terfikir lagi. Memang rasa cemburu kawan-kawan sambung. But it is time for me to follow my heart. Listen for what I want in life. So nanti maybe boleh jadi la pengacara NONA yang diidam-idam kan dari zaman sekolah lagi. Go for it sara. Hidup ni singkat and dunia ni kecil. Kenapa kita tak cuba instead of mengalah

So what is your dream? Don't want to make your dream comes true. One thing for sure,satisfaction is yours:)
Adios.



1 comment: